Ορισμοί
Τι εννοείτε με τον όρο «οικολογική δόμηση»;
Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, εννοούμε το να «χτίζουμε με τοπικά και φυσικά υλικά (στο μέτρο του δυνατού), να χρησιμοποιούμε παραδοσιακές τεχνικές, με σεβασμό στο παλιό (ανακαίνιση παλιών κτιρίων).
Τι εννοείτε με τον όρο «ευάλωτα άτομα»;
Εννοούμε «τον πληθυσμό που ζει με ταπεινά ή πολύ ταπεινά οικονομικά μέσα, βάσει των κριτηρίων που έχουν οριστεί από τις εθνικές αρχές [στη Γαλλία, τα κριτήρια της ANAH (Εθνική Υπηρεσία Κατοικιών) βασίζονται στα φορολογικά έσοδα και τον αριθμό των ατόμων που ζουν με τα προαναφερθέντα έσοδα].
Δικαιούχοι
Πώς θα βρείτε ποιοι είναι δικαιούχοι;
Υπάρχει η δυσκολία του εντοπισμού των δικαιούχων. Το Enerterre έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους. Κατόπιν πειραματισμού, θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι «από στόμα σε στόμα».
Πώς θα στοχεύσετε στους δικαιούχους;
Το επίκεντρο του στόχου του Enerterre είναι άτομα με κοινωνικές ανάγκες, οι οποίοι είναι γεωγραφικά (απόμακρες περιοχές της υπαίθρου) και κοινωνικά απομονωμένοι. Ένας δευτερεύων στόχος είναι να «αυτοκατασκευάζουν» οι άνθρωποι. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανάμειξη άλλων ανθρώπων και δικαιούχων είναι βασικό στοιχείο στο Enerterre. Έτσι, αποφεύγεται τελικά η ετικέτα «δουλεύει για τους φτωχούς», η οποία θα ήταν υποτιμητική.
Πώς να κάνετε τους ανθρώπους να θέλουν να γίνουν δικαιούχοι;
Η δυσκολία δέσμευσης των δικαιούχων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ειδικά σε θέματα κατοικίας έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να πουν «χρειάζομαι βοήθεια» ή «ελάτε σπίτι μου να σας δείξω σε τι κακή κατάσταση βρίσκεται». Μια λύση που χρησιμοποίησε το Enerterre ήταν να τους δελεάσει να έρθουν σε άλλα συνεργατικά εργαστήρια, έτσι ώστε να αισθανθούν χρήσιμοι και να μπορέσουν να φανταστούν να γίνει ένα εργαστήρια και στο σπίτι τους.
Στόχοι
Το θέμα της ενέργειας αποτελεί βασικό στόχο;
Η ενέργεια αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη και δείκτη, όμως ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης δεν είναι υποχρεωτικός και κεντρικός στο πλαίσιο του Enerterre. Αν ένας τοπικός φορέας θεωρεί ότι το θέμα είναι σημαντικό, μπορεί να το κάνει κεντρικό θέμα όταν προσαρμόζεται το Enerterre στη συγκεκριμένη χώρα. Να σημειωθεί ότι φιλοδοξία του Enerterre θα ήταν μάλλον «να συμβάλλει ώστε να αποφεύγονται κατοικίες που προσφέρουν κακές συνθήκες στέγασης» παρά «να βοηθάει να δημιουργηθεί ένα τέλεια λειτουργικό σπίτι». Ωστόσο, πολύ συχνά, γίνονται βελτιώσεις στη χρήση ενέργειας και στις ανέσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει συνολική προσέγγιση, ένα σφαιρικό σχέδιο για τη βελτίωση του σπιτιού και των συνθηκών διαβίωσης μέσα σ’ αυτό.
Και τι γίνεται με τη συμμετοχή μεταναστών;
Οι δυνατότητες συμμετοχής μεταναστών δεν είναι τόσο προφανείς σε όλες τις χώρες. Αυτή η πτυχή δεν είναι σημαντική για τις προσαρμογές του Enerterre, μπορούμε να τη θεωρήσουμε προαιρετική. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι κάποιες χώρες δεν μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον επειδή οι μετανάστες απλώς περνούσαν από τη χώρα. Στη Γαλλία, το Enerterre ενέπλεξε μετανάστες που βοήθησαν με πολλή χαρά, μολονότι δεν ήθελαν να μείνουν εκεί. Για να αποφευχθεί η σύγχυση και να διασφαλιστεί καλύτερη τοπική εδραίωση, οι τοπικοί φορείς μπορούν να διευκρινίζουν ότι κύριος στόχος τους είναι «ευάλωτα άτομα».
Νομοθεσία
Πώς αντιμετωπίζετε τους πολεοδομικούς νόμους;
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η λάσπη δεν αναγνωρίζεται ως οικοδομικό υλικό. Το Enerterre, ως πρακτική οικολογικής δόμησης, σε γενικές γραμμές, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολλά νομικά θέματα. Όμως, το πλαίσιο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην ουσία, μέρος των λύσεων που βρέθηκαν στη Γαλλία ακολουθούσαν τον δρόμο της αποφυγής των αδιεξόδων και της ανεύρεσης πλάγιων οδών. Τα νομικά ζητήματα πρέπει σίγουρα να απασχολήσουν την έρευνα.
Κτίρια
Είναι δυνατή η ανακαίνιση ενός κτιρίου που ανήκει στο δημόσιο;
Το σύστημα Enerterre έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε κατοικίες και ιδιωτικής και δημόσιας ιδιοκτησίας.
Μπορούν να επωφεληθούν ιδιωτικές κατοικίες από τα κονδύλια της ΕΕ;
Έχουμε ήδη διάφορα παραδείγματα στη Νορμανδία, όπου διατέθηκαν περισσότερα κονδύλια της ΕΕ για την αποκατάσταση ιδιωτικών κατοικιών παρά δημόσιων κτιρίων (με βάση το συλλογικό συμφέρον).
Εργαστήριο
Πόσο διαρκεί συνήθως ένα εργαστήριο του Enerterre;
Ο μέσος όρος είναι εργασία 4 με 5 ημερών, που ενδέχεται να επαναληφθεί στο ίδιο μέρος. Ύστερα εξαρτάται από τον αριθμό των εθελοντών (όσο περισσότεροι είναι, τόσο μικρότερη η διάρκεια), τις δυνατότητες καταμερισμού των εργασιών μέσα στον χώρο (ταυτόχρονες εργασίες δεκάδων εθελοντών στο ίδιο σπίτι).
Μέθοδος
Πώς επιλέγετε τον τεχνικό υπεύθυνο για το αλληλέγγυο εργαστήριό σας;
Το Enerterre αναζητά κατάλληλα άτομα από τεχνική και παιδαγωγική άποψη. Κάποιον με δεξιότητες και που να του αρέσει να τις μεταδίδει.